Tänkvärt för entreprenörer

Posted on Posted in Ekonomi, Företagande

Det finns många fallgropar för entreprenörer, framförallt  i början av uppbyggnaden av en ny verksamhet. Det är lätt att till exempel på grund av kortsiktiga ekonomiska skäl göra felaktiga val som man ångrar efter ett tag. Computer Sweden listade för någon vecka sedan 4 konkreta tips till nyblivna konsulter. Jag tycker det var 4 väldigt bra tips som passar alla som startar eget företag.

Därför återger jag de 4 punkterna med mina egna kommentarer:

1. Jobba inte för brett

Det är lätt att hamna i situationer att ens första viktiga kunder ber en göra saker som man inte egentligen kan eller vill, men man känner sig tvingad av olika skäl ”att spela med”. Visst, det löser kanske det kortsiktiga kassaflödet men sannolikt kommer jobbet bli dåligt gjort och om det är något man inte har råd med i början av en verksamhet så är det missnöjda kunder. Som ny på marknaden måste man även sätta sig på kartan. Och ju fler olika spretiga saker man sysslar med ju svårare blir det att bygga ett rykte om att vara duktig inom ett visst område. Så, fokus, fokus, fokus.

2. Försök inte klara allt själv

Allting kostar pengar, och det är frestande att försöka göra allt själv i början för att hålla kostnaderna nere. Men vissa saker är rent ut sagt dumt att försöka med själv. Ju tidigare man inser att man inte kan allt, desto snabbare når man framgång. Ett klassiskt exempel gällande detta är bokföringen. Många nya företagare har misslyckats eller gjort sin väg svårare genom att försöka göra sin bokföring själv utan ha någon kunskap eller erfarenhet inom ämnet.

3. Överutnyttja inte kontaktnätet

Det går inte att överskatta vikten av ett stort och bra kontaktnät för att lyckas bygga upp en framgångsrik rörelse. Och det är väldigt frestande att utnyttja detta kontaktnät till max i början när det är tunt med kunder och partners. Men, lika viktigt som det är att underhålla sig kontaktnät är det att hushålla med hur man utnyttjar det. Försök inte att övertyga dina vänner eller kontakter att köpa dina produkter eller tjänster om de verkligen inte har nytta av dem.

4. Fall inte för statuskunden

Alla vill vi ha häftiga referenskunder. Och som ett nystartat företag är det viktigt att kunna visa på kundreferenser för att få in ännu fler kunder. Den kan ibland tyckas lite som hönan och ägget. Men i jakten på den optimala drömkunden är det väldigt lätt att glömma att det i slutändan handlar om  lönsamhet. Oftast är drömkunden inte den mest lönsamma kunden. Så fokusera främst på de kunder som långsiktig bygger lönsamhet åt din verksamhet.

Kör hårt!

Liknande inlägg:

16 thoughts on “Tänkvärt för entreprenörer

  1. Det verkar som att du har missat ”te” efter ”in” i ”1. Jobba in för brett”. I övrigt bra läsning. Det kan kännas lite bakvänt men genom att inte acceptera och hjälpa med vad som helst så kommer dina kunder/klienter troligtvis att värdera dig HÖGRE än annars.

    Det är grundläggande psykologi som påverkar affärer (och andra mänskliga relationer) hela tiden… den som värderar sin tid och har tydliga gränser värderas helt enkelt högre än en person som inte gör det.

  2. Punkt 4 är verkligen viktig. Den coola referenskunden är oftast inte bara olönsam, den suger dessutom ofta enormt mycket tid. Även om folk ställer upp, så är det inte bra.

  3. Pingback: Nofollow - nej tack | Blogsfär.com
  4. Bra tips som tål att läsas om med jämna mellanrum. Angående punkt 4 så är det väl en avvägning man får göra. Kunden kanske är fruktansvärt olönsam och till och med kostar dig pengar. Gör man en bedömning att denna referenskund kommer kunna generera tillräckligt med jobb (nya kunder) framöver så kan det väl ändå bli en lönsam kund? Självklart ska man ha de ekonomiska resurserna för att kunna ”överleva” tiden denna statuskund upptar.

  5. Sista punkten kan jag verkligen skriva under på. Genom att arbeta upp lönsamhet och kännedom kring sitt företag med de ”bästa” kunderna för sin verksamhet, så kommer man att ha en betydligt större chans och självförtroende att ro en ”prestigekund” i land efter ett par år.

    Bra Michael!

    Mvh
    Magnus Lundin

  6. Intressant, Bitarna du tog upp stämmer bra. Hur är det man säger ”Gräv där du står”

  7. Riktigt bra punkter som tål att tänka på om och om igen. Det där med att ta på sig för mycket jobb tror jag många gör emellanåt och det är otroligt viktigt att man inser att allt inte mäts i pengar här, utan att man ibland tjänar på att låta någon annan göra ett jobb åt en trots att det kostar en slant.

  8. Allt stämmer då jag själv har gjort alla misstag man inte ska göra haha så sent ska syndaren vakna. tack för en bra och insiktsfull artikel.

  9. Tänkvärda punkter. Jag kände igen mig otroligt mycket i punkt 2 vad det gäller bokföringen.

  10. Jag vet att fallet var så för mig och min ide med studentmössor som jag hade. Man tar på sig allt för mycket.
    Anledningen till detta är att man blir otroligt engagerad och vill att allt ska gå så bra som möjligt.
    Sen har man nog lite kontrollbehov också…

  11. Kände igen mig i punk 2 om bokföring när jag startade sidan herrstrumpor

  12. Kul med entreprenörer. Hittade siten begagnadeskolbocker.se häromdagen vilket jag anser passar bra in här.

  13. Mycket bra artikel! Följande projekt tycker jag också passar in här, libris24 .com. En köp&sälj tjänst för begagnad kurslitteratur.

  14. Bra tips! Även om det var ett tag sedan du skrev dem så är de aktuella. Har precis gått från en fast anställning till och det finns ju en hel tel att tänka på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *