Är det försent att börja med SEO?

Posted on Posted in Affiliate, Sökmotoroptimering

En fråga jag ganska ofta får är om det är försent att börja med SEO. Vanligtvis är det personer som precis startat eller ska starta ett företag eller en sajt som ställer frågan. Det är en berättigad fråga, för hur ska en nystartad sajt kunna konkurrera med sajter som jobbat med SEO i tio år?

Aldrig försent att börja med SEO

Nu senast var de min vän Markus som undrade om jag trodde att hans nya sajt Hotelloo.se skulle kunna lyckas. Visst, den gode Markus har valt ett tufft segment att konkurrera i. Att tampas med sajter som Booking.com och Hotels.com är inte bara lätt, men det är på inget sätt omöjligt. Han har tidigare lyckats väl i segmentet med så kallade sökordsdomäner, men nu vill han testa en bredare hotellsajt. Visst tror jag att han kan lyckas även med denna sajt, men det kommer ta tid.

Finns fördelar med att vara sen

Guldläge på nätet 3 - SEO-bokJag ska inte sticka under stol med att det naturligtvis är mycket bättre att ha jobbat med SEO under en lång tid jämfört med att precis att börjat med det. SEO är utan tvekan ett så kallat ”long game”. Men det finns även fördelar med att vara sen på bollen. Startar du en sajt i dag kan du bygga den med 100 % fokus på vad Googles algoritmer gillar just för tillfället, och inte vad de gillade för tio år sedan. Du kan exempelvis lägga stor vikt vid att bygga en snabbladdad sajt med en design som gör det möjligt att ha mycket innehåll per sida utan att för den delen försämra användarupplevelsen. Det är betydligt enklare för dig att lyckas med just detta än för en äldre konkurrent som sitter fast i en gammal plattform som är svår att ändra.

Tålamod är en dygd

Min favoritsida i Magnus Bråths och min SEO-bok, Guldläge på nätet, är kapitlet som heter ”Tålamod är en dygd”. Om jag får säga det själv, så summerar det kapitlet väl hur det är att jobba med sökmotoroptimering. Det tar tar tid, du behöver skynda långsamt och en viktig egenskap för att lyckas är tålamod. SEO är som ett maratonlopp. Det är lätt att ge upp, men är du uthållig kommer du allt som oftast i mål till slut.

Det är med andra ord aldrig för sent med SEO!

2 thoughts on “Är det försent att börja med SEO?

 1. Instämmer helt med vad du säger. Det är aldrig för sent att börja med SEO. Början man inte så kan man ju inte heller kliva in i ett long game! 🙂

  Er bok har gett mig mycket matnyttigt och ett mer strategiskt tänk. Tack för det.

  Allt gott!

 2. Det är aldrig för sent att börja med SEO.
  Jag var själv igång väldigt tidigt men gav upp i princip runt 2012 men är igång igen och ger det hela ett nytt försök.

  Bättre sent än aldrig som man brukar säga 🙂
  Skönt att slippa den mest uppenbart spammiga delen av SEO-historien, även om den var väldigt lärorik för oss som var med.

  Nabil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *