Flytta domäner – varför så svårt?

Posted on Posted in Internet

För ett sedan bestämde jag mig för att flytta några domäner från Surftown till Loopia. Anledning till flytten var dels att få alla domäner på samma ställe och dels att Loopia både är bättre och billigare än Surftown.

Jag flyttade domäner med fyra olika domänändelser; .se, .com, .net och .nu. Att flytta en .se domän är enkelt och smidigt, men att flytta en .nu är oerhört krångligt. Varför är det så stor skillnad? Jag tänkte dela med mig av erfarenheten från denna flytt.

.se

Fungerar enkelt och smidigt att flytta en .se domän. Med hjälp av en auktoriseringskod går det att flytta domänen i realtid. Så här borde det alltid fungera kan man tycka.

.com och .net

Fungerar lika enkelt som en .se domän, men tar längre tid av någon anledning som jag inte förstår. Även här använder man sig smidigt av en auktoriseringskod, men skillnaden är att det tar ca 5 dagar innan det är klart.

.nu

Vilken mardröm! För det första måste man skriva ut en massa papper som ska skrivas under och faxas in. Sen är det en lång handläggningstid, vilket kanske inte är så konstigt om saker och ting faxas runt jordklotet.

Några dagar efter jag faxat in blanketten fick jag svaret att flytten blivit nekad på grund av felaktig ägardata. Efter en viss efterforskning visade det sig att  vid registrering av .nu-domänen en gång i tiden så hade själva domännamnet fyllts i fältet för Organisation (det är en privatägd domän, så detta antar jag av misstag gjorts av Surftown eller .nu). Detta fält är inget som syns utåt och inget jag sett tidigare.

Så då var det bara att då börja om. Lösningen var att ta bort domännamnet i fältet för Organisation. Detta räknas som ett ”ägarbyte” (vilket det ju inte var) och kostade 250 kr. Supporten på Surftown meddelade även att .nu nyligen höjt sina priser för ägarbyten, och att jag skulle vara glad, för att det egentligen skulle kostat 2 500 kr att ändra detta fältet.

Så efter jag betalt fakturan så ändrade Surftown snabbt och enkelt fältet. Därefter var bara att faxa in flyttapapper igen. Och idag cirka 14 dagar efter mitt andra försök är även .nu-domänen flyttad. Från början till slut har det tagit mer än 1 månad att flytta domänen. Det har även krävt mer än 10 olika supportärende till Surftown och Loopia (vilka båda har skött med den äran).

Sverige är en av .nu:s viktigare marknader (om inte den viktigaste). För de flesta svenskar som köper en domän är .nu i bästa fall ett andraval efter .se. Med tanke på dessa två saker är det för mig ofattbart varför .nu vill göra det så svårt att använda sig av deras domän.

3 thoughts on “Flytta domäner – varför så svårt?

  1. Intressant läsning, man kan verkligen fråga sig varför .nu ska vara så krångliga.

    Men det här med ägarbyte förstår jag inte varför det ska behöva kosta pengar? 2500 är ju rena rånet, det kan väl knappast vara mer jobb med att ändra namnet på den som står på domänen än vad det är att flytta domänen vilket är gratis? Finns det verkligen skäl att ta ut hundralappar, ibland tusenlappar, för ett simpelt ägarbyte?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *