Playahead, Skunk och Lunarstorm – 3 fallna stjärnor

Posted on Posted in Internet, Media

Under 2010 kommer 3 stora stjärnor på den svenska community-himmelen släckas ned (även om en eller två av dem återuppstår i annan form). Först ut var Playahead, som var en synnerligen dålig investering av MTG. Nu har även gamla communityn Skunk och den tidigare riktigt stora stjärnan Lunarstorm aviserat sina planer på att släcka ned.

Om någon hade för 3 år sedan hade sagt att Lunarstorm inte kommer finnas om 3 år hade det garanterat inte varit många som hållit detta för sannolikt. Då var Lunarstorm helt dominerande bland yngre i Sverige och skulle erövra världen. Lunarstorm var under en tid en av Sveriges absolut största sajter – alla kategorier.

Nu tycker jag ingen stor skugga ska falla över dessa fallna stjärnor. Snarare visar det på två stora utmaningar med communitys.

1. Intäkter. Det är väldigt svårt att tjäna pengar. Det finns ingen tydligt och fungerande affärsmodell. Utan bra intäkter blir det oundvikligt att lägga ned för eller senare. Även om man har tillgång till Rupert Murdochs djupa fickor.

2. Trender. Ett community är extremt och obönhörligt utsatt för trender. Dessa trender är precis som trender inom mode väldigt svåra att påverka. Om en viss typ av kläder (eller community) blir omodern starter en nedågående spiral som nästan är omöjlig att stoppa

Ägarna bakom Lunarstorm försöker komma runt trendproblematiken genom att starta en ny community (LS8). Detta tror jag inte alls på, även om jag förstår att det försöker. Det är för sent att bryta trenden för deras dell, detta räddningsförsök skulle kommit långt tidigare. Av historien kan man tydligt se att communitys har en klart begränsad livslängd.

Om man igen drar liknelsen med kläder så ligger mycket av H&Ms framgång i att de nästan hela tiden prickar rätt vad konsumenterna kommer efterfråga. Den stora skillnaden är att H&M agerar på nästa trend långt innan konsumenten vet att den finns.

Trenden just nu inom communitys är att det är de stora internationella som lockar användarna, och då framförallt Facebook. Just Facebook kan bli undantaget som bekräftar regeln. De tjänar pengar och de har blivit så stora att de kanske kan undvika att hamna i trendfällan. Jag tror personligen dock inte att Facebook kommer vara den tydligt mest lysande stjärnan på community-himmelen om 10 år.

Innan Facebook tog över staffetpinnen som den trendigaste och mest dominerande communityn tillhörde scenen Myspace. Glansen på Myspace stjärna har sedan dess börjar falna rejält och jag skulle inte vara förvånade om Myspace på ett eller annat sätt inom ett par år går ett liknande öde till mötes som Lunarstorm.

Om 10 år kommer någon annan ha tagit över staffetpinnen. Frågan är bara vad och vem.

5 thoughts on “Playahead, Skunk och Lunarstorm – 3 fallna stjärnor

  1. Pingback: BDB - Slutet | Nakna Sanningen
  2. Mycket intressant artikel! Jag minns själv när Lunarstorm var på toppen för för många år sedan. Även om jag i stort sett aldrig gillat Lunarstorm är det givetvis tråkigt när en sån stor sida måste stänga igen och ge upp. LS8 kanske kommer funka en kort tid men enligt mig kommer den inte alls bli lika poppis som sin föregångaren, men man vet ju aldrig…

  3. Jag kan inte mer än att hålla med dig och Olof. LS8 (som för övrigt ser ut att heta LSD) kommer floppa oerhört hårt. Jag är villig att satsa alla mina affiliatesajter på det.

    Saknar för övrigt Playahead. Minns att jag hängde mycket där som 14-åring. Jag vill även minnas att jag raggade upp min första tjej där, och således fick min första kyss. Allt tack vare playahead, ha ha…

  4. Fast MySpace kommer nog finns ett bra tag till. De har fortfarande ett stort klientel i form av nätverkande musiker. Många artister och grupper har inte råd/ork att göra helt egna sajter för att promota sig själva (även om de absolut ha det) där fyller MySpace ett stort behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *