10 små jobbtips

Posted on Posted in Företagande, Rekrytering

Pineberry rekryterar vi just nu flera nya roller samtidigt. Detta är väldigt kul och innebär ett stort antal ansökningar att gå igenom. Många av ansökningar är bra men en del personer gör enligt mitt sätt att se på det enkla fel. Så här mina enkla 10 enkla  jobbtips:

 1. Välj personlig bild med omsorg. Det är bra att skicka med en bild i ansökan, men välj en bra bild. Om du inte har en bra bild, be någon som kan fotografera hjälpa dig. Skicka inte en bild från partyresan till Ibiza från 1988
 2. Skriv något intresseväckande i själva mailet. En arbetsgivare får många ansökningar så det gäller att stå ut direkt. Nöj dig inte med att skriva ”Bifogar ansökan till rollen X”
 3. Skicka inte mailet från din nuvarande jobbmail
 4. Skicka inte mailet från en ”konstig” emailadress, t ex ”stekarjohn@vistekare.se”
 5. Läs igenom din ansökan noga och kontrollera stavning
 6. Skicka inte din ansökan direkt från någon ”tjänst”, t ex Arbetsförmedlingen. Dessa ansökningar ser helt enkelt inte proffsiga ut
 7. Lämna inte ”subject”-fältet tomt
 8. Läs och följ instruktionerna i jobbannonsen. Står det i annonsen att man ska ange en viss sak i ”subject”-fälet på ansökan så gör det exakt som det står
 9. Bifoga filer som alla kan öppna, förslagsvis PDF
 10. Använd inte smileys 🙂

 

7 thoughts on “10 små jobbtips

 1. Bra tips! Sitter just nu och retar mig på samma saker i en rekryteringsprocess där jag har ”förmånen” att läsa ansökningarna.

  Vill gärna lägga till en:

  ”11”. Tänk på att en ansökan inte är ett inlägg på FaceBook, eller en Tweet. Särskriv inte, använd stor bokstav i början på meningar, använd ett korrekt och formellt språk och gör det även i meddelandetexten oavsett om du bifogar en annorstädes välskriven bilaga.

  Tänk på att den som anställer dig ofta är något äldre, mer traditionell, kanske rentav minns tiden då man ställde upp brev på brevpapper (hu!). Han eller hon kommer granska din ansökan kritiskt. Gör ett gott första intryck, så ökar dina chanser att få visa framfötterna i en intervju.

 2. Ska man verkligen skicka med bild? Brittiska Monster rekommenderar en att absolut inte göra det. Vad är syftet och på vilket sätt är det bra/dåligt?

 3. Michael,

  Håller helt med. Särskrivning funkar inte på en gammal räv som mig heller.

  Erica,
  Om man skickar en bra bild så tycker i alla fall jag som går igenom en del ansökningar att man direkt får en ”personlig” relation med den som sökt. Det är det klassiska att sätta ett ansikte på något.

 4. Bra tips.

  Men man blir ju förvånad att det finns folk som inte tänker på det när när det skriver CV.

 5. Bra tips som tål att repeteras. När det gäller foto i ansökan tycker jag som Michael att det är ett bra sätt att skapa en relation, att sticka ut så att det blir mer än bara text och siffror. Men det måste vara en bra bild man skickar med.

  Men man skall ha klart för sig att i vissa länder, då tänker jag speciellt på USA är det oftast inte alls ok att ha foto på sin ansökan, samma sak kan gälla England. De kulturella skillnaderna – och de i dessa två länder sedan många år etablerade diskrimineringslagarna gör att man inte får ta med saker som kan färga den HR-person som läser din ansökan. Man skall alltså inte skriva hur gammal man är eller ha med foto eftersom då kan rekryteraren se ens hudfärg. Men detta kan nog komma att ändras, speciellt som många som rektryterar är ute på LinkedIn och FB och kollar upp potentiella jobbkandidater, och i sociala medier finns oftast foto med i en persons profil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *