Att rekrytera gratis

Posted on Posted in Rekrytering

Mitt första inlägg på min nya blogg tänkte jag tillägna rekrytering.

Rekrytering kan vara svårt, tidskrävande och förknippat med väldigt höga rekryteringskostnader. Jag har inget bra recept för att lösa alla dessa delar men i dessa tider och finansoro och kommande lågkonjunktur tänkte jag skriva om hur man i alla fall kan undvika de höga rekryteringskostnaderna och ändå uppnå ett bra resultat.

Jag har testat väldigt många olika rekryteringstjänster (Monster, CS Jobb, DN etc). Visst, ibland kan man använda dessa tjänster och nå ett bra resultat. Men enligt min erfarenhet är det oftast ett mediokert resultat till ett högt pris.

Ett alternativ är såklart att använda Head-hunters. Då betalar man oftast i alla fall bara vid uppnått resultat. Men att betala 2-3 månadslöner i arvode till en head-hunter för till exempel att rekrytera en systemutvecklare tyckar jag i alla fall är bisart mycket pengar.

Min rekryteringsstrategi som jag använt med framgång senaste 2 åren är följande:

1. Lägg upp annons på AMS

Många säger att AMS är helt värdelöst men det stämmer inte alls. Du hittar bra kandidater, det är enkelt att lägga upp en annons och inte minst så är det gratis.

Visst, man får ganska mycket dåliga (ej rätt kvalifikationer för tjänsten) ansökningar men ganska snabbt lär man sig att vaska fram guldkornen på ett lätt och effektivt sätt. Och det finns guldkorn.

Om du inte fått tillräckligt bra ansökningar efter 30 dagar så lägg upp din annons på nytt. Du kommer få en väldigt stor andel nya ansökningar genom att göra så, dvs det är inte många som söker samma jobb två gånger. För eller senare hittar du ditt guldkorn.

2. Lägg upp annonsen på intresseforum

Hitta det eller de forum där intressanta och duktiga personer för din tjänst kan tänkas hänga. När jag rekryterar systemutvecklare lägger jag till exempel alltid upp en jobbannons på webmasternetwork.se. Det brukar alltid finnas en speciel kategori på forumet där man får lägga upp just annonser.

Förutom att du träffar rakt in i målgruppen (för att tala reklamspråk) med in jobbannons så får du gratis PR för ditt företag i ett mycket relevant forum. I motsats till AMS så ger detta ofta väldigt få ansökningar men kvaliteten är desto bättre. Jag har hitta väldigt bra kandidater som jag anställt genom att använda denna typ av forum.

Så testa gärna min strategi nästa gång du rekryterar. Det kostar inget.

Liknande inlägg:

One thought on “Att rekrytera gratis

  1. Hur får man fram guld kornen, det är frågan?
    Har testat men det visar sig är folk är väldigt kreativa i sina cv men när det kommer till irl så stämmer de oftast inte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *