Hur sökbeteendet förändrats

Posted on Posted in Sökmotorer, Sökmotoroptimering

Att folks beteende ändras när det gäller att söka på Internet är varken konstigt eller kontroversiellt. Men trots detta väldigt intressant.

Hur sökbeteendet ändrats senaste 3 åren visas på ett väldigt illustrativt sätt med följande undersökning som är gjord med värmekarta (heat map). Där ser man väldigt tydligt att andelen som letar sig ner i sökresultaten har minskat drastiskt.

Varför har sökbeteendet ändrat sig? Det finns säkert många anledningar till detta men den viktigast enligt mig är att kvaliteten på sökresultaten har blivit betydligt bättre. Innan Google slog igenom på allvar var man som internetanvändare ganska van vid att behöva scrolla ned ganska långt innan man hittade något vettigt i sökresultaten. På senare år har Google skämt bort oss användare med väldigt bra sökresultat vilket har lett till denna ändring i sökbeteende.

Att väldigt många som använder Google eller andra sökmotorer väljer de översta sökresultaten bekräftas även i andra undersökningar. Om man ligger på en förstaplats på Google kan man förvänta sig 30-40 % av alla klick jämför med bara 3-4 % om man ligger på plats 8-10. Det är som i så många andra sammanhang viktigt att ligga i topp.

Vill du läsa mer om sökmotorer och sökmotoroptimering rekommenderar jag vår webbsajt Sökmotorkonsult.se.

Liknande inlägg:

One thought on “Hur sökbeteendet förändrats

  1. Jag tycker att det är intressant att många klagar över att sökresultat blir sämre, pga spam eller liknande. Tror att förklaringen är att man hela tiden ställer högre krav. Jag kommer ju ihåg Altavista där man fick sitta och leta sida upp och sida ner. Sökresultaten är onekligen bättre nu än de var förr, även bara några år tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *