Hur vi fördubblade konverteringen

Posted on Posted in Affiliate, Internet

På Pineberry driver vi ett större antal sajter. En av dessa är Stockholmshotell.com. Denna sajt fyller olika syften för oss men det allra viktigaste är att vi använder sajten till att testa olika saker. Det vi lär oss av dessa tester använder vi sedan för att hjälpa våra kunder i olika sammanhang.

På Stockholmshotell.com har vi ett samarbete med den välkända hotellbokningssajten Booking.com. Genom att vi förmedlar potentiella hotellkunder till dem så får vi en ersättning varje gång det bokas ett rum. Det blir inte så stora pengar men det är alltid trevligt att tjäna lite pengar samtidigt som vi lär oss saker.

Strax innan jul gjorde vi två relativt enkla förändringar för att se om vi kunde öka konverteringen på den trafik vi förmedlar till Booking.com. Och resultatet blev riktigt bra.

Det har nu gått cirka 3 månader sedan vi gjorde förändringen och vi kan konstatera vår konverteringsgrad nästan exakt har fördubblats. Och då har vi såklart justerat för förändringar i trafikmängd under perioden. Helt fantastiskt tycker vi, framförallt med tanke på vilka två enkla saker vi gjorde. Den fördubblade konverteringsgraden infann sig över en natt och har hållit i sig sedan dess.

Detta var de två enkla sakerna som vi förändrade:

1. Förenklad och större sökruta

Tidigare var sökrutan mindre, hade fler val och låg mer till höger. Vi gjorde helt sonika så att vi gjorde sökrutan avsevärt mycket större, tog bort alla onödiga val samt flyttade den mer i blickfånget till vänster.

2. Byte till Booking.com:s egen landningssida

Booking.com erbjuder sina affiliates att få en landningssida i ens egen design (sidan där man faktiskt bokar hotellet på). Detta hade vi felaktigt ”gått på”. Så här i efterhand kan det tyckas självklart att den varumärkeskännedom som Booking.com besitter är värd så mycket mer i trovärdighet än att landningsidan följer samma design som den användaren kom ifrån. Så nu kommer våra besökare till en landningssida där Booking.com är tydlig avsändare.

Ibland kan det vara väldigt svårt och komplext med konvertering, men ofta kan relativt enkla saker innebära en stor positiv förändring.

3 thoughts on “Hur vi fördubblade konverteringen

  1. Fascinerande hur små förändringar kan åstakomma så stora saker. Jag måste blir bättre på att testa mig fram, känns som konverteringsoptimeringen är minst lika viktig som seo. Kan rekommendera http://whichtestwon.com/ om du inte sett den innan.

  2. Tack för tipset. Tog en liten titt på stockholmhotell.com med. Snygg sida i sin enkelhet. Jag har själv funderat på att starta någon liknande sida utomlands. Hur ni löste sökmöjligheten plus att man kom direkt in på booking.com hemsida var riktigt snyggt. Ser att tråden är ganska gammal, men den känns ändå aktuell. Kul när de små förändringarna får stort utslag. Det kanske ändå blir att pröva att bygga en liknande sida. Ha en bra dag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *