Livslängd på datorer

Posted on Posted in Företagande, Internet

Som jag tidigare skrivit funderar jag på att köpa en ny dator. Anledningen att jag inte kommit till skott ännu är att jag har väldigt svårt att hitta någon som jag känner mig nöjd med. Jag hittade precis en bärbar dator som hade riktigt bra batteritid, låg vikt och rimligt pris. Men så var pekplattan inte helt optimal. Alltid är det något som inte känns 100 % rätt.

Detta har fått mig att fundera lite kring livslängd på datorer. För egentligen är det inget fel på datorn jag har idag. Den är cirka 3 år gammal och är tillräckligt snabb för mina relativt enkla behov. Men batteriet är helt slutkört så jag måste köra den med sladd hela tiden, och då faller ju en för mig ganska stor poäng med att ha en bärbar dator…

Så varför byter jag inte bara ut batteriet? Jag har kollat vad det kostar att köpa en nytt batteri till just min dator och det var inte så farligt som jag trodde. Det verkar kosta runt 800 kr och jämfört med att köpa en ny dator för 8 000 kr så är det ju betydligt billigare.

Men på något sätt har det blivit så att de tekniska framstegen gör att jag tidigare inte sett det som ett alternativ att byta datorbatteri eller mobilbatteri för den delen. Är batteriet slut så köper jag ny dator eller mobil.

I dessa miljövänlighetstider känns denna slit och släng mentalitet helt fel. Och kanske sker teknikutvecklingen inte lika snabbt längre, dvs man kan ha sin dator längre än tidigare utan att bli tekniskt isolerad från allt nytt. Eller så är det jag som börjar bli gammal och i hänger med i teknikutvecklingen…

Tidigare har jag faktiskt löst miljöproblemet med att ge min gamla dator eller mobil till min mamma. Problemet nu är att hon är nöjd med den senaste hon fick (trots att batteriet är slutkört) och ser ingen anledning att lära sig en ny dator.

Så, hur länge kan man ha en dator utan att skämmas och känna sig som en teknisk analfabet?

Jag har inte bestämt mig för hur jag ska göra men det skulle inte förvåna mig om det slutar med att jag köper en ny dator men också ett nytt batteri till den gamla. Och använder två elslukande datorer samtidigt. Inte mycket miljötänk över det heller…

One thought on “Livslängd på datorer

  1. Vi i Sverige är tydligen bäst i världen på att återvinna elektronikskrot, hörde jag på nyheterna igår. Det har jag inga skäl att betvivla, ännu mindre efter att ha läst ditt inlägg. Att vi återvinner så mycket beror på att fler och fler produkter är elektroniska idag och att livstiden blir kortare & kortare. För att bemöta detta har återvinningsindustrin inte legat på latsidan, tvärtom. Många företag har etablerat tekniker som närmast liknar någon form av multi-utvinning av olika metaller. Som ett hederligt gammalt järnbrott men med kanske upp till 10-20 olika metaller att ta tillvara på och ofta i något mer urbana miljöer. Hur som helst. Se till att elektroniken hamnar på rätt ställa = Recycla era grejjor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *