Mediautrymme mot kapital

Posted on Posted in Investeringar, Media

Ett investeringsfenomen som blivit ganska populärt i Sverige den senaste tiden är ”mediautrymme i utbyte mot kapital”. Detta innebär att en investerare skjuter till mediautrymme istället för pengar vid en nyemission.  För många nystartade företag är just pengar till marknadsföring det som saknas för att kunna nå ut och få en kritisk massa av kunder.

Media, och framförallt TV, är väldigt dyrt. Det som dessa ”mediainvesterare” gör är att köpa upp spillutrymme, dvs mediautrymme i TV, tidningar, radio, Internet etc som inte blir sålt. Detta får de för en spottstyver jämfört med ordinarie pris. Därefter paketerar de detta mediautrymme och byter det mot kapital i nya företag som själva inte har råd att köpa media.

En win-win kan tyckas. Mediainvesteraren får en del av ett företag med bra potential för en relativt billig peng medan företaget får välbehövligt mediautrymme för att kunna sälja sitt nya företag/produkt. Många framgångsrika företag som resesajten Travelpartner och databutiken Inwarehouse har använt sig av denna investeringsform. Så visst funkar det och kan vara bra.

Min känsla är dock att vissa av de företag som använder denna typ av mediafinansiering inte skulle använt sig av till exempel TV-reklam om de behövde betala med ”riktiga pengar”.  Självklart vill alla företagare att deras bolag ska synas på TV. Men ibland är det ens ego och inte sunt förnuft som talar.

Min egna väldigt ovetenskapliga undersökning visar att det under de senaste månderna varit väldigt många annonsörer på TV som jag inte tycker borde köra TV-annonser baserat på deras affärsidé. En del av dessa bolag vet jag fått mediainvestering medan andra kanske bara vill stärka sitt ego så här i tider av lågkonjunktur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *