Brandjacking ett växande problem

Posted on Posted in Företagande, Sökmotorer, Sökmotoroptimering

Fler och fler företag drabbas av brandjacking i sökresultaten. Brandjacking innebär i detta fall att andra sajter, medvetet eller omedvetet, syns på sökningar på ett företags namn. Själv har jag i denna blogg använt mig av en sorts brandjacking när jag varnat för blufföretag. Men det är inte bara oseriösa bluffbolag som drabbas av brandjacking utan exempelvis seriösa börsnoterade företag som Assa-Abloy, Eniro, NCC och Nordea. Christian Rudolf redovisar i ett intressant blogginlägg  att 5 % av svenska börsföretag har problem med brandjacking i Google.

Mitt företag Pineberry får allt oftare förfrågningar från företag att hjälpa till med brandjacking. Av naturliga orsaker kommer dessa förfrågningar först när det redan uppstått allvarliga problem. Det finns dock ganska många preventiva åtgärder som företag kan göra för att minska risken för framtida brandjacking. Magnus har på Sökmotorkonsult.se gjort en bra lista på konkreta saker man kan göra för att skydda sig.

Mitt första tips till de som drabbats är alltid att försöka lösa själva grundproblemet. Om någon skrivit negativt om ens företag finns det ofta en god anledning till detta. Är man ett stort företag får man räkna med besvikna kunder oavsett hur seriös man är. Det viktiga är att hantera dessa kunder på rätt sätt.

Att kontakta de kunder som skriver negativt om ditt företag i bloggar och dylikt och försöka lösa problemet som kunden upplevt är alltid första och bästa steget om man drabbats av brandjacking. Gör man detta på ett bra sätt har man goda möjligheter att säkerställa att problemet inte växer och har man en förstående kund så kanske problemet helt och hållet försvinner.

Här kan du läsa mer om brandjacking och hur det kan gå till i praktiken. Som det konstateras i detta inlägget är det inte svårt att ägna sig åt brandjacking men betydligt svårare att skydda sig emot. Framförallt om man inte börjar i tid.

One thought on “Brandjacking ett växande problem

  1. Detta är ett fenomen på Internet. Man får ju en speciell makt när man har kunskap om sökmotoroptimering.
    Tack för ett bra inlägg!

    Petter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *