Kiva – utmaning att hjälp entreprenörer världen över

Posted on Posted in Företagande, Investeringar

I dag vill jag slå ett slag för Kiva.org och entreprenörer världen över. Kiva är en paraplyorganisation (non-profit) som hjälper entreprenörer med mikrokrediter världen över.  Att du och jag  på detta sätt hjälper entreprenörer från länder som inte är lika lyckligt lottade som vi i Sverige är en form av välgörenhet. Men med den stora skillnaden att i de flesta fall betalas dessa mikrokrediter tillbaka (i Kivas fall har 98,14 % av mikrokrediterna betalats tillbaka). Detta betyder att du som finansiär oftast får dina pengar tillbaka.

Grundtanken är självklart då inte att man tar tillbaka sina pengarna (vilket dock är fullt möjligt) utan att man istället lånar pengarna till någon annan entreprenör. Mina och dina pengar återanvänds alltså flera gånger om. Jag tycker konceptet är helt briljant.

Det gjorde även Nobelkommittén som 2006 gav Nobels fredspris till Muhammad Yunus och hans organisation Grameen Bank för att de utvecklat konceptet kring mikrokrediter. Det finns idag olika organisationer som sysslar med mikrokrediter. Att jag för min del valt just Kiva beror på att min kollega Kristoffer berättade om dem. Här beskriver Kristoffer i mer detalj hur Kiva fungerar.

Själv har jag hittills varit med och delfinansierat 4 olika projekt (25 USD i varje projekt). Vilka entreprenörer jag lånat pengar till går att se på min Kiva-profil. Jag har precis börjat få återbetalning på ett mina projekt, vilket är kul då det bekräftar att konceptet fungerar. Självklart kommer jag återinvestera dessa pengar i andra projekt.

Jag tänker även finansiera några fler projekt än de 4 jag gör idag. Därför vill jag föreslå följande utmaning:

För de 10 första som läser detta inlägg och delfinansierar ett Kiva-projekt (minimum är 25 USD) så gör jag likaså. Vill ni anta utmaningen så gör följande:

1. Delfinansiera minst ett projekt på Kiva á 25 USD

2. Skriv en kommentar till detta inlägg och länka i kommentaren till er profil på Kiva

Om du inte vill/orkar skriva en kommentar kan du istället ange min emailadress: michael.wahlgren@gmail.com när du registrerar dig på Kiva.org (i Referred-by-a-friend rutan). Då ser jag att du antagit utmaningen.

Om 14 dagar så räknar jag ihop hur många det blivit och gör min del av utmaningen (förhoppningsvis innebär detta 10 st nya projekt á 25 USD styck för egen del).

Liknande inlägg:

17 thoughts on “Kiva – utmaning att hjälp entreprenörer världen över

 1. Självklart så antar jag utmaningen. Ett utmärkt initiativ och behjärtansvärt. Jag tror på att ge alla människor en ärlig chans till ett bättre liv, att dessutom bidra till att stimulera företagande i en region eller land som inte har en fungerade finansiell infrastruktur tycker jag är suveränt.

  Jag hoppas fler hänger på och antar utmaningen !
  Mvh,
  Mats

 2. Taget, måste bara vänta tills jag är i Sverige för att kunna göra en kreditkortbetalning med Paypal.

 3. Så, nu var det gjort!
  Ville gärna stödja något projekt i Peru eftersom jag nyligen varit där och sett behovet av hjälp, så det fick bli en grupp människor som sysslar med jordbruk i den vackra staden Cusco.
  Länken finns ovan!

 4. Upp med hakan! Sen jag antog din utmaning har jag skaffat 7 egna långivare. Så totalt har vi kommit upp i minst 14…

  Jag kan tipsa om Kivas Gift Certificate som har varit en uppskattad present.

  Vi har bildat ett community team om det är någon är som vill ansluta – sök på Puquio.

  /Fredrik

  http://www.kiva.org/lender/lofgrenfredrik

 5. Fredrik, snyggt att du spritt det vidare.

  Calle, jag lånar ut till en till vid tillfälle. En dag eller två spelar ju ingen roll i detta sammanhang. Så då kan vi räkna in 8 st totalt.

 6. Pingback: Kiva – pengarna börjar rulla in | Baronen
 7. Hej Kiwa fungerar utmärkt har lagt typ
  62 olika 25 dollarns lån varav cirka 50 är återbetalda
  Mitt val har varit att låna ut till kvinnor gärna grupp.
  Fungerar utmärkt har marginella kreditförluster
  Dock finns dr statistik att visa länder har höga kredit förluster

  Har varit i över 30 länder å drygt 40 fält partner
  Samt i 7-8 olika verksamheter

  Kul att följa verkligen något bra

  Kämpa på mvh tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *