Snuttifiera inte marknadsföringen

Posted on Posted in Annonsering, Företagande, Sökmotoroptimering, Sponsrade länkar

Ett lätt misstag att göra, som jag själv gjort, är att snuttifiera marknadsföringsinvesteringarna. För att lyckas med sina mediainvesteringar, gäller i de flesta av marknadsföringskanaler, att det inte går att testa under en kort tid. Utan det krävs att man har tålamod och uthållighet satsa rejält under en längre för att det ska bli något fruktfullt av det. Att exempelvis sända TV-reklam (om det inte är vid Super Bowl i USA) vid ett enda tillfälle kommer inte  ge något av värde. Varken i direktförsäljning eller som ett test om kanalen fungerar.

Det är ibland lätt att man hamnar i snuttifieringsfällan. Speciellt i företag / projekt som börjar gå bra och/eller där det ska satsas lite för första gången. Då är det frestande att testa så många marknadsföringskanaler som mänskligt möjligt och som ryms inom budgeten; TV, Tidningar, PR, SEO, Sponsrade länkar, Affiliate, Sponsorskap, Presentreklam, Direktreklam etc etc.

Självklart ska man inte alltid hålla sig till en enda marknadsföringskanal, och är man ett riktigt stort och etablerat företag som exempelvis HM kan det vara helt rätt att köra i alla kanaler.

Men om man är ny och har en begränsad budget är det oftast bättre att välja ut några fåtal kanaler som man har råd att köra hela vägen och vara uthållig. Vilka dessa kanaler ska vara är helt beroende på vilka typer av produkter/tjänster man säljer. Min erfarenhet är att man oftast  själv har en bra känsla för vilka kanaler som kommer fungera. Lita på denna känsla och snuttifiera inte.

Liknande inlägg:

3 thoughts on “Snuttifiera inte marknadsföringen

  1. Hej Jonas

    Det beror lite på ambitionen med webbutiken. Om man ska börja konkurrera med stora jättar som till exempel CDON så är det stora trumman som gäller; TV, Tidningar, Sponsorskap etc. Då måste man egentligen jobba i nästan alla kanaler.

    Jag antar dock att du syftar på en mer småskalig satsning. För denna typ av webbutik rekommenderar jag först och främst sökmotormarknadsföring. Börja och testa dig fram med Google Adwords (sponsrade länkar) för långsiktigt glida över mer på sökmotoroptimering (dvs att synas i det organiska sökresultat). Den stora fördelen med sökmotormarknadsföring är att det oftast innebär en väldigt liten investering i relation till TV-reklam eller liknande och att de potentiella kunderna som kommer via sökmotormarknadsföring är väldigt nära ett köp.

    Om pengarna räcker till mer än sökmotormarknadsföring så rekommenderar jag att satsa på PR. Framförallt om de produkter som webbutiken ska sälja är av typen som det relativt sätt lätt går att skapa bra PR kring.

    Lycka till!

  2. Tack för bra råd! Har en ganska ovanlig nisch så mina produkter äger redan de organiska sökresultaten trots att sidan bara är några månader gammal. =) Ska jobba på att få upp PR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *