Missa inte 301 redirect

Posted on Posted in Internet, Sökmotorer, Sökmotoroptimering

En av de vanligare problemställningarna som våra SEO-kunder ställs inför gäller redirects (vidarebefordringar). Att göra redirects på rätt sätt kan i många fall vara skillnaden på en lyckad SEO-satsning och en misslyckad.

Om man t ex byter domän eller teknisk plattform på sin webbsajt är det på sin plats att fundera på hur man ska göra sin redirect. För användarna spelare det inte så stor roll vilken typ av redirect som används men det är inte fallet för sökmotorerna.

En 301 redirect berättar att vidarebefordringen är permanent vilket innebär att sökmotorerna i stor utsträckning skickar vidare den länkkraft som t ex den tidigare domänen haft. Väljer man istället att göra en 302 redirect så berättar man för sökmotorerna att vidarebefordringen är tillfällig och i detta fall skickas inte alls lika mycket länkkraft vidare. Väljer man att göra en 302 redirect när man t ex byter domän är risken stor att man tappar ganska rejält i sökresultaten. Trots detta är 302 redirect den absolut vanligaste vidarebefordringen.

När jag för ett tag sedan såg att domänen 301redirect.se var ledig så kände jag mig tvungen att göra något på denna domän. Sagt och gjort. Förra veckan lanserade Pineberry 301redirect.se vilket är en väldigt enkel sajt där man kan testa vilken typ av redirect som används för en viss webbsida (URL). Jag har själv tidigare använt en liknande engelsk tjänst men vi vill såklart att det ska finnas en svensk, enkel och gratis tjänst för detta.

De två vanligaste vidarebefordringarna är 301 och 302 men i arbetet med sajten fick jag även lära mig (och skriva) mer om 303, 307, Meta Refresh och Frame Redirect. Det finns några typer till av redirects men dessa är de som vi stödjer på 301redirect.se för tillfället.

En övergripande rekommendation när det gäller redirects: är du osäker vilken typ av redirect du ska använda så använd en 301 redirect.

Testa gärna tjänsten på 301redirect.se och feedback mottages tacksamt (är Beta än så länge).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *