Vad finns kvar 2020?

Posted on Posted in Bloggande, Internet, Media

Jag tänkte ge mig på att förutspå vad som kommer hända den närmaste 10 åren med några av de stora fenomenen och/eller tjänster som är heta på Internet just nu. Vad kommer finnas kvar år 2020 och varför?

Urvalet av fenomen/tjänster är på inget sätt vetenskapligt eller heltäckande, utan mitt ytterst personliga val. Jag blandar friskt mellan svenska lokala tjänster och stora internationella.

Jag delar upp listan i två läger. De som får Tummen Upp, vilket betyder att de kommer stå starkare 2020 än 2010 och de som får Tummen Ner, vilket betyder att deras stjärna kommer ha svalnat till 2020.

Tummen Upp

Bloggar

Idag ska verkligen alla blogga, och gärna på flera olika bloggar (själv skriver jag på 3 st). Detta tror jag kommer ändra sig. På Bloggproffs.se som Pineberry äger är ser vi tydligt att väldigt många, väldigt snabbt tröttnar på sitt bloggande. Det kommer vara betydligt färre som bloggar år 2020 men kvaliteten och antalet läsare kommer vara betydligt högre, därav Tummen Upp.

Google

Det är väl ingen tvekan om att Google kommer vara kvar 2020. Dock tror jag att de tills dess fått betydligt hårdare konkurrens när det gäller sök och de kommer 2020 ha en lägre marknadsandel inom sök än idag. Allt enligt logiken att inga träd växer till himlen. Och andra sidan tror jag att Google står inför en enorm tillväxt på alla andra områden de tar sig för. År 2020 kommer Google tjäna betydligt mer pengar än 2010.

Hitta.se

Hitta.se har redan gått om Gulasidorna i storlek och enda sättet jag ser för Gulasidorna att vara en maktfaktor 2020 är att köpa upp Hitta.se. Det hot som finns mot Hitta.se är Google som närmare sig en bra katalogtjänst med bland annat Google Maps. Jag hoppas och tror dock att Hitta.se kommer finnas kvar som ett starkt alternativ till Google 2020. Men för Gulasidorna är det gonatta.

LinkedIn

LinkedIn går en ljus framtid till mötes. En stor fördel med LinkedIn är att antalet sociala funktioner är begränsade och man behöver inte hänga där varje dag. Detta gör att användare inte kommer tröttna på tjänsten vilket annars är ett öde som jag tror kommer drabba andra sociala nätverk.

Youtube

Youtube är ett bra exempel på en av Googles affärsområden utanför sök som kommer tuffa på bra och kommer vara ännu starkare 2020. Efterfrågan på videos i alla dess former kommer fortsätta öka ett bra tag till.

Skype

Skype är en väldigt bra nyttotjänst som nått en fantastisk penetration. Andra företag har försökt ta upp kampen med liknande tjänster men inte lyckats. Skype kommer ha än fler aktiva användare 2020 och dessutom så kommer de ha lyckats få till en affärsmodell så de tjänar mer pengar än idag.

SVTPlay

Frågan är inte om SVTPlay (och liknande Play-tjänster) kommer vara starkare 2020, för det kommer de med säkerhet vara. Frågan är om traditionellt TV-tittande kommer vara kvar överhuvudtaget.

Wikipedia

Wikipedia var nog den som var svårast att placera in. Å ena sidan tror jag på konceptet bakom Wikipedia och att det kommer fortsätta växa som de gjort de senaste åren. Å andra sidan tror jag lokala tjänster som t ex NE.se kommer ta upp konkurrensen för att inte själva helt förintas (nästan ingen köper ju uppslagsböcker längre). Men om jag ska satsa på antingen Wikipedia eller NE.se (och dess lokala motsvarigheter) så känns Wikipedia som ett säkrare kort.

Tummen Ned

Twitter (mikrobloggar)

Till skillnad mot vanligt bloggande bygger mikrobloggande som Twitter i större utsträckning på hög likviditet (i alla fall som jag ser det). Det krävs väldigt många Twittrare för att hjulet ska snurra. Redan nu har tillväxten för Twitter avtagit, och jag är ganska övertygad om väldigt många kommer tröttna på att både twittra och följa. Jag kommer inte vara förvånad om vi 2020 ser tillbaka på Twitter som något som var populärt för 10 år sedan.

Facebook

Jag ser stora risker att Facebook går samma öde till mötes som andra stora social nätverk som t ex Lunarstorm. En stor skillnad, och fördel, för Facebook är att det till större del riktar sig till vuxna. Trots detta tror jag Facebook får svårt att hålla sin fana högt till 2020. Precis som mikrobloggande är likvididet väldigt viktigt. När några av ens bekanta tröttnar på Facebook kommer än fler tröttna för att det uppdateras mindre bland ens bekanta. Det blir en ond spiral som jag tror denna typ av sociala nätverk har väldigt svårt att motstå. Facebook kommer inte vara helt borta 2020 men långt ifrån så populärt som idag.

PirateBay

2020 kommer det finnas affärsmodeller för både musik och film som både distributörer och konsumenter accepterar. Och i detta skede kommer PirateBay till stor del spelat ut sitt syfte. Tjänsten kommer säkert finnas kvar 2020 men ha betydligt färre användare än idag.

Spotify

Jag skulle väldigt gärna vilja ha lagt Spotify under Tummen Upp. Jag tycker att de erbjuder en väldigt bra tjänst och jag tror att musik år 2020 kommer konsumeras på ett sätt väldigt likt Spotify. Dock kommer det troligtvis krävas ett par utrensningar innan musikbolagen blir bekväma med de nya affärsmodeller som erbjuds och jag anser att risken är stor att Spotify åker med i någon av dessa utrensningar längst vägen.

9 thoughts on “Vad finns kvar 2020?

 1. Intressanta iakttagelser, och svåra att sia om. Jag tror du har helt rätt om Facebook, men delvis fel om twitter. Jag tror inte twitter kommer se ut som idag, men en motsvarande tjänst tror jag kommer att finnas. Twitter är oerhört effektivt sätt att se och sprida nyheter, det behovet kommer att finnas. Att kalla Twitter för Microblogg är lite 2008, idag är twitter mer som en multichatt med envägskommunikationsmöjlighet.

  Twitter är öppet, Facebook är stängt. De öppna sociala medierna kommer att överleva, kanske i annan form.

  Sen tror jag att Android kommer att spela en huvudroll i framtiden, och det kommer påverka de tjänster du räknat upp. Gränsen mellan mobil och laptop kommer suddas ut.

 2. Anders,

  Tack för din kommentar. Jag kan hålla med om att mikroblogg är ett ganska missvisande namn på Twitter och liknande tjänster. Det har jag egentligen tyckt sedan de kom fram.

  Den stora faran som jag ser för Twitter är att folk inte kommer orka med att lyssna på multichattande som du beskrivande kallar det. Intresset att följa en massa kända och okända Twittrare och få reda på vad det äter till middag, ser för film, tycker om senaste Lets Dance-avsnittet kommer att avta. Och utan en stor skara följare så faller konceptet.

  Men som du säger, väldigt svårt att sia om. Men kul!

 3. Personligen skulle jag vilja ge tummen ned för Hitta.se. När det gäller deras karttjänst tycker jag redan idag att Google Maps är överlägsen och tittar man på hur Google Maps fungerar på exempelvis Manhattan ser man vilket grym potential denna tjänst har.

  I övrigt tycker jag nog att din tidshorisont var i lite längsta laget. Mikrobloggar och sajter som exempelvis PirateBay tror jag kommer att ha ”spelat ut sitt syfte” långt innan.

 4. Kristoffer,

  Jag var kanske lite patriotisk när det gäller Hitta.se. Håller med att de kan få det tufft att konkurrera med Googles budget och teknik. Men jag tror och hoppas ändå att vi svenskar kommer välja att behålla ett lokalt alternativ även om det inte är den tekniskt bästa tjänsten.

  Angående tidshorisonten så valde jag den för att 2020 är jämnt och bra. Jag tror säkert, som du, att visa av de jag gett tummen ned kommer se sin stjärna falla ett bra tag innan år 2020.

 5. Att LinkedIn skulle ha bättre utveckling än Facebook är lika troligt som Peking inte skulle vinna SM-guld inom denna tidsperiod, dvs väldigt otroligt! 🙂

  Sen håller jag med ”Anders” gällande Android som kommer bli en storspelare när det gäller operativsystem framöver och kommer styra utveckling av tjänsteutbudet i mobila terminaler.

 6. Markus,

  Håller helt med att det är ytterst osannolik, för att inte säga omöjligt, att Peking vinner allsvenskan i fotboll inom 10 år.

  Men Facebook har nått sin topp och det kan nästan bara gå utför som jag ser det. Facebook är också mycket mer beroende av aktiva användare för att konceptet ska fungera. Jämfört med till exempel LinkedIn.

  Den som lever får se.

 7. Hej!
  Tror liksom du att facebook kommer att dö. Skulle jag beskriva facebook så skulle jag beskriva den som en öppen dagbok som alla kan läsa! Skulle flickorna ha dagboken i byrålådan hade vi inte fått läsa den, snacka om dubbelmoral. Lite komiskt faktiskt.

  Vänlig hälsning
  Sjöberg

 8. Bra siat om framtiden!
  Jag tror dock mer på Facebook även i fortsättningen, tror att dem kan utveckla konceptet ännu mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *