Orsak och verkan viktigt att förstå

Posted on Posted in Ekonomi, Företagande, Internet

En stor fördel med att göra affärer på Internet är att tillgängligheten av statistik är väldigt stor. Driver du företag med din bas på nätet så vet du mycket mer om dina kunder än i en traditionell verksamhet. Det gäller dock att behandla statistiken med varsamhet och inte minst att fundera kring orsak och verkan. Det är lätt hänt att dra slutsatser baserat på felaktiga orsakssamband.

Ett vanligt orsakssamband jag stöter på är att företag anser att deras sajt är alldeles för dålig när det gäller konvertering. Deras hypotes bygger på att med det antal besökare sajten har så borde de få fler leads/kunder/köp. Inte sällan sägs det: ”Vi borde sälja mer med tanke på den trafik vi har. Det måste vara något fel på sajten.”

Jag är den första att erkänna att väldigt många sajter har stora brister när det gäller konvertering. Men under åren har jag upplevt många exempel där företag, stora som små, lagt mycket energi och pengar på öka sin konvertering genom att bygga om sin sajt. De har använt sig av duktiga konverteringsexperter och gjort smarta förändringar på sin sajt, men utan märkbara resultat.

Det visar sig i dessa fall att orsakssambandet varit del. Det är inte en dåligt sajt från ett konverteringsperspektiv som leder till att företaget inte säljer så mycket som de önskar utan orsaken har istället varit att kvaliteten på trafiken till sajten är för dålig. Oavsett hur bra din sajt är så kommer den inte konvertera bra om du inte lockar dit rätt målgrupp.

Min erfarenhet är att det lönar sig att både en och två gånger fundera igenom olika tänkbara orsaker till varför statistiken ser ut som den gör. Det är inte alltid det enkla och självklara svaret som är orsaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *