Privat är Sveriges ”walk of shame”

Posted on Posted in Internet, Sökmotoroptimering

Om du googlar på ordet ”privat”, vad tror du att du hittar? Här är de 20 första som rankar på ”privat” på Google.se idag:

1. Swedbank
2. Wikipedia
3. Youtube
4. Eniro
5. Nordea
6. Posten
7. Telia
8. Sparbanken Rekarne
9. Regeringen
10. Konsumentverket
11. Youtube
12. Tre
13. Plusgirot
14. Telge
15. Region Skåne
16. Europeiska Försäkringar
17. IF
18. Länsförsäkringar
19. Bredbandsbolaget
20. Preem

På listan syns flera av Sveriges största företag inom bland annat bank, tele, försäkringar. Vad är problemet med detta?

Att dessa företag syns på ”privat” är i sig inget stor sak även om man kan tycka att de flesta på listan ovan inte är relevanta sökresultat för någon som söker på ”privat”. Däremot är anledning till att de syns på ”privat” desto mer anmärkningsvärd.

Och den är att dessa företag är (eller i vissa fall har varit) väldigt dåliga på sökmotoroptimering. I mina ögon är många av dessa företag skrämmande dåliga med tanke på hur stora de är. Även om det såklart är deras storlek som gör att de har råd att vara så dåliga.

Vi dissekerar lite förenklat varför Swedbank rankar etta på ”privat” på Google.se. Enligt Yahoo har Swedbank.se över 110 000 inlänkar vilket kan jämföras med att denna blogg har cirka 400 st. Dessa siffror är långt ifrån exakta men illustrerar tydligt vilket stort länkkapital som Swedbank.se besitter. Ett länkkapital som de flesta som håller på med sökmotoroptimering bara kan drömma om.

Hur har då Swedbank valt att förvalta detta länkkapital? Jo, genom att sätta följande titel ”Privat – Swedbank” på sin viktigaste sida, startsidan. Just en sidas titel är det viktigaste verktyget man som sajt har för att berätta för en sökmotor som Google vad sidan handlar. I detta fall säger Swedbank klart och tydligt att deras sajt handlar om ”Privat”.

För att inte Google ska kunna missförstå att Swedbanks huvudgrej är just ”Privat” har man valt att skriva just ”Privat” i H1:an vilken är huvudrubriken på själva sidan och som efter sidans titel är en av de viktigast sakerna när man vill berätta för sökmotorn vad man sysslar med.

Swedbank har i likhet med de flesta i listan ovan valt att berätta för Google att deras huvudsökord är ”Privat”. Jag vet inte vilka sökord som vore bäst för Swedbank att synas på, men det är inte i alla fall ”Privat”.

Det klagas titt som tätt på att banker som Swedbank förvaltar deras kunders pengar undermåligt. Detta är säkert befogad kritik. Om Swedbank och övriga banker på listan ovan förvaltat sina kunders pengar lika illa som de förvaltar sina intressen i sökresultaten hade de inte haft några kunder kvar alternativt hade deras kunder inte haft några pengar kvar. Så illa är det.

Att synas på ”privat” på Google har blivit en ”walk of shame” över stora svenska företag som mer eller mindre negligerar sökmotorerna.

2 thoughts on “Privat är Sveriges ”walk of shame”

  1. Fascinerande att de bryr sig så lite som de gör. Man kan ju tycka att ”Lån, ränta, bankkonton – Privat” hade varit en aning bättre som titel…

  2. Otroligt – snacka om att inte ha koll. Men de kanske vill vara privata? Själv har jag bytt bank några gånger – men det spelar ju faktiskt ingen större roll eftersom vi har fyra stor banker som i stort sett har monopol på marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *