Reklamkakan 2015

Posted on Posted in Annonsering, Internet, Media, Sökmotoroptimering, Sponsrade länkar

Företags investering i medier är något som intresserar mig. Därför brukar jag ofta spana in statistik kring hur reklamkakan (mediekakan) utvecklar sig över tiden. Jag är långt ifrån expert på många av de bitar som ingår i reklamkakan men gör här en prognos över hur reklamkakan kommer utvecklas på några års sikt, närmare bestämt hur den kommer se ut år 2015.

Det stora vinnarna om man jämför med hur det ser ut idag kommer föga oväntat bli Sök och Internet. Sök ligger idag på 2 % av reklamkakan vilket kan jämföras med 1 % när kategorin introducerades i Mediebyråbarometern i november 2009. Så den har fördubblats på cirka 1,5 år. Denna ökning kommer fortsätta och 2015 kommer Sök stå för 10 % av reklamkakan om min prognos slår in.

Internet är den andra vinnaren som kommer öka från dagens 12 % till 20 % 2015. Dessa två kommer öka främst på de stora kategoriernas bekostnad; tv och dagspress. Att mer och mer av medieinvesteringar flyttas från traditionella medier till Internet och sökmotorer är föga kontroversiellt. Men det innebär så pass stora förändringar att det kommer sätta betydande spår hos alla företag som har sitt finger med i reklamkakan.

 

Källa: statistik för 2009 och 2011 kommer från Mediebyråbarometern.

Liknande inlägg:

11 thoughts on “Reklamkakan 2015

 1. Väldigt intressant kaka. Inte sett den innan men jag hade nog gissat att den såg ut ungefär sådär.

  Spontant så tror jag du har rätt i dina prognoser. Kanske inte går riktigt så fort som du förutspår men garanterat åt det hållet.

 2. Jag håller med, detta var intressant men inte så överraskande. Jag håller med föregående talare att det bekräftar aningar. Det gäller att rusta för framtiden! 🙂

  mvh Anders

 3. Vid 2015 så tippar jag på att TV och Internet har gått ihop allt mer. Redan nu så finns ju apparater som man kan surfa på… Så dessa läggs nog ihop eller mäts med en gemensam kaka.

 4. Jäkligt intressant detta. Man undrar om priserna då också drastiskt kommer att gå upp så att sök och Internet-marknadsföring inte längre kan nyttjas av små företag och ”vanliga” människor. Precis som ingen vanlig svensson har råd att annonsera på TV idag.

 5. Intressant artikel. Trodde faktiskt inte att press skulle ha en så stor del men men…. En sak jag undrar, var räknar du in mobil marknadsföring? Har du lagt in den inom Internet kategorin eller förutspår du att den kommer vara för liten för att komma med?

  Mvh

  Petter

 6. Petter,

  Jag har utgått från de kategorier som Mediebyråbarometern använder och vet inte var de lägger mobilt idag.

  Som jag tänkt för 2015 så ser jag mobilt under Internet. Jag tror att mobilt vuxit mycket tills dess, men att det fortsatt är relativt litet i förhållande till övriga internet.

 7. Jag sätter också några kronor på mobilt. Ser i all statistik hur den mobila trafiken ökat enormt mot slutet av 2011 och 2012 anses ju av många ska bli just ”mobilens år”. Har förmånen att ha inblick i ett par av de absolut största annonsnätverken i landet och det pratas mycket mobilt just nu, det satsas och paketeras ordentligt.

  Vilken tårtbit du än lägger den – gör tårtbiten lite större.

 8. Michael,

  Jag är bered att hålla med. Utvecklingen med smartphones har stor potential i att öka det mobila framöver. Den borde säkert haft en egen tårtbit. I alla fall 2015.

 9. Så här några år efteråt så kan man ju konstatera att det var väl inte så illa ”gissat” 🙂
  Kul ändå med tillbakablick och att jag kommer åt denna artikel via sökning – den är ju ändå 8 år gammal 🙂

  Ha det king Michael – good work!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *