Sök ökade mest under 2013

Posted on Posted in Annonsering, Media, Sponsrade länkar

För drygt två år sedan bloggade jag om reklamkakan och gjorde min personliga prognos hur annonsköp på olika medier skulle utveckla sig fram till 2015. Nu när drygt halva tiden har gått så går det att se olika intressanta trender.

  • Internet har vuxit kraftigt och kommer som det ser ut idag med råge komma upp i de 20 % jag prognostiserade för 2015 (för 2013 var Internets andel 17,5 %)
  • Sök har vuxit överlägset snabbast de senaste två åren men når sannolikt inte riktigt upp i 10 % redan år 2015 (för 2013 var Söks andel 3,2 %)
  • TV står sig stadigt och ser inte ut att tappa så mycket som jag förutsåg
  • Dagspress däremot har redan tappat under de 22 % som jag bedömde att de skulle ligga på 2015 (för 2013 var Dagspress andel 20,0 %)

Jag är såklart själv mest intresserad av hur kategorin Sök utvecklar sig. I sammanhanget är det viktigt att nämna att de faktiska siffrorna nedan (2009-2013) är sammanställningar från de mediabyråer som är medlemmar i Sveriges Mediabyråer och kategorin Sök innehåller endast investeringar i sökordsannonsering (Google Adwords) och inte tjänster inom sökmotoroptimering.

Så den absoluta siffran för Sök är ju betydligt högre i realiteten. Under 2013 investerades drygt 400 miljoner kronor i Sök enligt Mediabyråbarometern. Med tanke på att Google beräknas dra in 3 miljarder kronor per år i Sverige och i princip allt av det kommer från Adwords så är deras siffra kanske 10 gånger lägre än den riktigt siffran om man även räknar i investeringar i sökmotoroptimering.

En sak jag inte tänkte på när jag gjorde min prognos för drygt två år sedan är att just mediabyråerna kommer ha ett långsammare skifte mot Sök då de tjänar mer pengar när deras kunder investerar i traditionell marknadsföring jämfört med Sök. Så Söks faktiska andel av reklamkakan är sannolikt större än vad som visas här och den kanske kan komma upp till 10 % 2015.

Reklamkakan 2013

Reklamkakan 2012

 

Källa: statistik för 2009, 2011, 2012 och 2103 kommer från Mediebyråbarometern.

3 thoughts on “Sök ökade mest under 2013

  1. Kul att se hur det har ändrat sig dem senaste åren. Skulle vara kul att prova göra TV-reklam för att se hur effektivt det är. Du kanske har några erfarenheter av TV-reklam? Tänker mest på reklam som är i stil med ”Besök vår hemsida för att göra en beställning”.

  2. Intressanta analyser! I kategorin ”övriga investeringar i marknadskommunikation” finns även sponsring som ökar liksom mässor och events. Trots att mässor och events backade under 2013 har dessa kategorier ökat mer än övriga medieinvesteringar den senaste 4-årsperioden. När t.ex. onlinekommunikation ökar tror jag att även investeringar i mässor och event kommer att fortsätta öka. Det finns ett viktigt behov av personliga möten, särskilt inom B2B.

  3. Att internet får mer och utrymme i budgeterna står ju klart ganska snabbt. Hur ser utvecklingen ut totalt sätt har verkligen TV-reklamen minskat så kraftigt eller är det så att marknaden för reklam samtidigt ökat med 20% vilket betyder att reklamintäkterna för TV ligger i linje med vad de låg i 2013?

    Blir intressant att se årets uppdaterade data, hoppas den kommer in snart så får vi se om du fick rätt i din prognos…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *