Windows 7 eller Ubuntu

Posted on Posted in Företagande, Internet

Jag står inför ett stort val. Inom kort tänker jag köpa en ny bärbar dator då den den gamla har ganska många år på nacken och snart brinner upp i knäet på mig. Ett svårt val är att välja vilken dator jag ska köpa, men än svårare har det visat sig att välja vilket operativsystem (OS) jag ska köra. Att välja OS har nästa blivit som att välja religion.

Hittills i mitt OS-liv har det varit Windows som gällt för hela slanten, just nu kör jag Windows XP och har vägrat uppgradera till Windows Vista då det fått så dålig kritik.

Det icke faktamässiga (rent känslomässiga) skälet till att jag nu ska ”byta religion” och välja ett Linux-baserat OS som Ubuntu är att jag inte gillar Microsoft. Jag gillar inte att de låser in sina användare och deras monopolställning på marknaden. Det som talar för att det ändå blir Windows 7 är jag börjar bli gammal och lat. Efter att ha använt Microsoft OS i snart 20 år så känns det jobbigt att behöva lära sig något nytt (jag vet, detta är patetiskt och  jag inser att det är just vad Microsoft är ute efter när de låser in sina användare).

Jag har försökt läsa in mig på ämnet för att försöka göra ett mer faktabaserat beslut, då jag inser att detta är ett vägskäl för mig. Väljer jag Windows 7 kommer jag nog vara fast i Bill Gates händer under resten av mitt liv. Jag har läst recensioner, Windows 7 tips, Ubuntu tips osv osv, men känner mig inte så mycket klokare.

Jag tar gärna emot mer tips och råd. Ska jag köra på det säkra valet med Windows 7 eller våga mig över till den ”goda sidan” och välja Ubuntu? Eller ska jag strunta i båda och vänta på nästa Messias inom OS, Google Chrome?

Liknande inlägg:

9 thoughts on “Windows 7 eller Ubuntu

 1. Tycker du ska ta och köpa en Macbook helt enkelt 🙂 tror mig eller ej jag har kört allt från windows till linux , det man måste komma ihåg är att Windows 7 är jätte liten uppdatering från vista , vista har OS version nr 6,0 och windows 7 6,1 så tycker du ska ta och köpa en mac varför :

  Dator 1 : Intel Core 2, 8 GB Ram , 1 TB – Windows 7 starttid 1,20 sekunder
  Dator 2 : Intel Atome N270, 1 GB ram , 180 GB , Ubuntu starttid 50 sekunder
  Dator 3 : Inte Core , 4 GB ram , 250 GB , Mac OS 10,6 starttid 30 sekunder

  sedan så är det väldigt bra design på macbook pro samt batteri tiden är grym

 2. Jag vill slå ett slag för Win7, som Ashkan sa så stämmer det att 7:an har versionnummer 6.1, detta är dock endast en formalitet för att underlätta drivrutinsupport m.m.
  Nyss uppgraderade jag från Vista till Win7, inte har laptopen bara blivit snabbare utan arbetsflödet har effektiviserats och ”taskbar”-en är riktigt smidig!

  Angående starttiden så tajmade jag min nyss och kom till logon-screen på 53 sec. Och då är min dator 2 år gammal, jag är lite skeptisk till Ashkans siffror.

  Varför inte skaffa Win7 och dual-boota med Ubuntu/Chrome OS ?

 3. Jag har provat båda och jag tycker du helt klart ska satsa på ubuntu om du inte kör mycket spel, visst många spel går att köra i Linux via Wine men du tappar märkvärd prestanda.
  i ubuntu finns jättemånga gratisprogram som nästan är lika bra som betalprogram i windows och dugerhelt.

  Ett plus är friheten, och säkerheten

 4. Pingback: Windows eller Linux Ubuntu? Behöver man välja? |
 5. Jag har provat Ubuntus senaste skapelse på min Lifebook. Installationen blev ofullständig då den inte hittade intels wifi.kort utan fick använda D-linksticka i usbport. Vid WPA inloggning efterfrågades 2ggr/minuten efter lösenordet som jag vet är rätt. Båda felen är kända så dte är fler än jag som svär. Kanhända Ubuntu är snabbare när det fungerar men där är den inte än och dessutom skall man skall vara en datanörd att använda den. Kör Win7 igen och har numera normalt blodtryck för nu kan jag jobba och få något gjort. Långsammare starttid men snabbare därefter. Ang. Antivirus, välj Avast. Gratis och snabbt. Troligen behöver du inget, det är ad-aware http://www.lavasoft.com/ du behöver. Reg cleaner, även det gratis, om du installerar mycket skitspel som du ångrar..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *