Försäkringskassan gillar inte Google

Posted on Posted in Internet, Sökmotorer

För någon månad sedan skrev jag om att Socialstyrelsen inte gillar sökmotorer. De hade av ganska konstiga skäl valt att sätta Noindex på startsidan med den omedelbar följden att  Socialstyrelsens startsida inte syntes i sökmotorerna. Till min glädje läste de mitt inlägg och efter diskussionen som följde valde de att backa på sitt i mångas ögon konstiga beslut.

För någon vecka sedan upptäckte jag att ytterligare en av våra stora myndigheter, Försäkringskassan, inte heller gillar att deras startsida syns i sökmotorerna (i detta fall på Google specifikt). Jag har väntat och skrivit om detta någon vecka för att jag har trott att det eventuellt varit ett tillfälligt fel, men så verkar det inte vara.

Försäkringskassan har inte som Socialstyrelsen valt att sätta Noindex på startsidan men har ändå lyckats med konststycket att startsidan inte blir indexerad. Spelar detta då någon roll, då? Ja, det tycker jag verkligen.

Om man idag söker på ”Försäkringskassan” på Google.se så kommer man till följande undersida:

forsakringskassan.se/privatpers/foralder

Detta är väl bra om jag söker efter information om just att vara Förälder men om jag istället är intresserade av information inom något av Försäkringskassans andra områden som till exempel att vara Pensionär, Studerande eller Sjuk så är detta ytterst förvirrande att inte komma till startsidan.

forsakringskassan-gillar-inte-googleI motsats till Socialstyrelsen tror jag inte att detta är något medvetet val av Försäkringskassan, men det blir inte mindre illa för det. Jag har försökt kolla på varför startsidan inte indexeras av Google och det jag kommit fram till är att där är något fel relaterat till Iview och deras SAP-installation på just startsidan. Om man simulerar att vara Google bot så ser deras startsida ut på följande sätt (klicka på bild) vilket troligtvis är anledningen till att Google tycker att startsidan inte är relevant och därför väljer att inte indexera och visa den.

Om det är ett SAP-relaterat problem är det minst sagt tragikomsikt med tanke på hur mycket skriverier det varit som Föräkringskassans köp av SAP-system för hundratals miljoner kronor som ändå inte kommer ge Föräkringskassan de system de behöver.

En detalj i sammanhanget är att jag inte heller förstår varför Försäkringskassan valt en undersida forsakringskassan.se/privatpers/ som startsida (vilken dessutom inte syns i Google). Det enda rimlig i mitt tycke och gängse standard är ju att forsakringskassan.se och inget annat är startsidan.

Det är inte utan att man undrar hur diskussionerna går på svenska myndigheter när de bestämmer hur deras sajter ska struktureras.

Liknande inlägg:

One thought on “Försäkringskassan gillar inte Google

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *