Exakt, fras, bred och negativ matchning i Google Adwords

Posted on Posted in Sökmotorer, Sponsrade länkar

Begreppen Exakt, Fras, Bred och Negativ är något man får lära sig snabbt när man jobbar med Google Adwords. Jag skulle säga att det är en av de viktigaste sakerna att ta hänsyn till när man sätter upp en annonskampanj.

Dessa begrepp betyder vilken matchningsalternativ som din annonskampanj ska ha, vilket enklare uttryckt innebär vid vilka sökord som din annons ska visas. Det är lätt att tro att ens annons endast visas för de sökord som man själv valt ut. Men så är inte alltid fallet. Som standard sätter Google Adwords (såklart, ger mer pengar till dem) bred matchning vilket innebär att dina annonser visas även på andra närliggande sökord. Här kommer en förklaring till de olika typerna av matchning.

Exakt

Den typ är precis vad det  låter som. Väljer du matchningsalternativ Exakt så innebär detta att dina annonser endast syns på de sökord som du själv lagt till. Har du lagt till sökordet ”cykel” så kommer annonsen synas om någon söker på ”cykel” men inte på ”köp cykel”

Fras

Här visas dina annonser på sökord där ditt angivna sökord är med på något sätt. Har du angivit ”lån” som sökord så syns du även på ”billigt lån” men inte på ”låna pengar”.

Bred

Som det låter så kommer din annons synas på fler relaterade sökord med detta matchningsalternativ. Om ditt sökord är ”profilkläder” kan du synas på sökord som delvis matchar detta som till exempel ”arbetskläder”. Detta är ju helt okej om du både säljer profilkläder och arbetskläder men inte annars.

Negativ

Här har du möjlighet att ta bort sökord som du inte vill synas på och används i kombination med Fras eller Bred. Om du anger sökorder ”klockor” men inte vill synas på ”billiga klockor” för att du inte säljer sådan så kan du ange ”billiga klockor” som ett negativt sökord.

Min erfarenhet av dessa matchningsalternativ är att nästan alltid innebär Bred matchning att man betalar för ganska mycket trafik som egentligen inte är relevant för vad man erbjuder. Exakt är i motsatt oftast för snäv och man missar många relavanta kombinationer av ens sökord. Därav använder jag mest nästan  uteslutande av Fras när jag definerar upp en annonskampanj i Google Adwords.

Liknande inlägg:

One thought on “Exakt, fras, bred och negativ matchning i Google Adwords

  1. Jag har haft problem med Yahoos Advanced Match på jobbet, får en massa skräpklick däreifrån. Har nu gått över helt till standard, bara att hålla tummarna för att det funkar bättre! Tack för bra läsning!

    //Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *