Stampen gillar inte sökmotorer

Posted on Posted in Media, Sökmotorer

I veckan nåddes vi återigen ett utspel av ”gammelmedia” som jag har väldigt svårt att förstå. Stampen-koncernen meddelade i veckan att de ska införa ACAP på sina tidningssajter. Stampen äger ett stort antal lokala tidningar i Sverige, t ex Göteborgs Posten och Hallands Nyheter.

ACAP är ett protokoll som styr hur sökmotorer får indexera en webbsajts innehåll. Förenklat vill Stampen inte att Google ska indexera nyhetsartiklar som kommer från Stampens tidningssajter.

För mig är detta helt obegripligt. Jag kan förstå att Stampen och andra publicister blir lite barnsligt förbannade på att Google tjänar pengar (direkt och indirekt) på innehåll Stampen skapat. Men de har trots detta inget att tjäna på att utelämna sitt innehåll från Google – utan tvärtom det är bara negativt för dem.

Genom att inte synas på Google kommer dessa sajter bara få mindre trafik, vilket i sin tur innebär att det blir än svårare för deras stackars annonsförsäljare att sälja annonser. Jag kan inte se någon fördel alls för Stampen att implementera ACAP förutom om man bara göra det för att jävlas med Google. Förhoppningsvis är det inte för sent för Stampen att tänka om.

Glad att läsa att chefredaktören på Expressen Thomas Mattson anser att ACAP inte är något att ha och att de gärna vill ha besökare från sökmotorerna till Expressen.se.

Först City.se som håller sommarstängt sedan detta med Stampen (eller om det var i omvänd tidsordning). Håller delar av ”gammelmedia” på att få solsting i värmeböljan?

Liknande inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *