Socialstyrelsen gillar inte sökmotorer

Posted on Posted in Internet, Media, Sökmotorer, Sökmotoroptimering

Internetworld presenterade förra veckan sin årliga Topp-100 lista över Sveriges bästa sajter. Listan är alltid kul och intressant läsning.

Vi håller just nu på med en liten analys av dessa 100 sajter från ett sökmotorperspektiv, vilken jag förhoppningsvis får anledning att återkomma till längre fram.

En sak som vi upptäckte i detta arbete är att Socialstyrelsen inte gillar sökmotorer. Socialstyrelsen fick en hedrande 63:e plats på Topp-100 listan  motiverat av att de byggt om sin sajt på ett bra sätt med stort fokus på form och funktion. Detta håller jag till fullo med om.

Frågan är då bara varför Socialstyrelsen inte vill att startsidan på denna nya, fina och numera prisbelönta sajt ska indexeras av sökmotorerna. Socialstyrelsen har valt att sätta följande Meta Tag på startsidan:

meta name=”robots” content=”noindex”

Denna tag är väldigt effektiv om man inte vill hittas i sökmotorerna vilket man ser om man söker på Socialstyrelsen på Google då man inte hittar till deras startsida utan enbart till deras undersidor (som inte har Noindex-taggen).

Jag vet inte om detta är ett omedvetet misstag av Socialstyrelsen, eller inte. Men om det är ett medvetet val så är jag väldigt nyfiken på vilken grund de bestämt att man inte ska kunna hitta deras startsida i sökmotorerna.

Liknande inlägg:

6 thoughts on “Socialstyrelsen gillar inte sökmotorer

 1. Tack Erik för ett väldigt utförligt och intressant svar. Jag hoppades att det var ett medvetet val från er sida, diskussionen blir så mycket mer intressant då.

  Nedan kommer mina synpunkter på ert val. Er huvudtes är följande:

  ”Ta besökarna så snabbt som möjligt till ämnessidorna”

  Detta köper jag rakt av. Ju fortare en användare kommer åt det han/hon söker efter desto bättre är det för alla inblandade parter.

  Dock tycker jag att ert val att exkludera startsidan från sökmotorerna i själva verket motverkar detta syfte. Som det är idag slussar ni in alla som söker på ”Socialstyrelsen” via en slumpmässig (av sökmotorerna utvald) undersida.

  Dessa undersidor är jämfört med startsidan inte alls lika lämpade för att slussa användare vidare till det som man verkligen söker efter. Och det naturliga beteendet i detta läge för många blir att klicka sig till startsidan för att sedan tas sig till den den del man är ute efter.

  Så resultatet för de flesta som söker på ”Socialstyrelsen” blir en mindre förvirring (som ni själva märkte i er undersökning) och vad jag tror ett extra onödigt klick.

 2. Jag tror att det ligger mycket i det du skriver Michael. Vi ska som sagt undersöka detta lite mer noggrant, men för min del låter det rimligt att startsidan bör vara sökbar och att besökaren från startsidan snabbt ska kunna hitta till den del av webbplatsen han eller hon är intresserad av. Detta stärks även av att de mest frekvent använda sökbegreppen i Google för oss är ”socialstyrelsen” och ”socialstyrelsen.se”. Att göra startsidan sökbar skulle enligt mig inte ändra vår strategi kring startsidan.

  Vi återkommer om detta på vår blogg http://socialwebb.blogspot.com när vi gjort färdigt utvärderingen och kommit till beslut.

  Pontus Löf
  Kvalitetsansvarig, socialstyrelsen.se

 3. Så när kommer Socialstyrelsen att gömma undan sin huvudingång och börja slussa in besökare via lastkajen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *