Internet Explorer under 50 %

Posted on Posted in Företagande, Internet

Enligt Statcounter har Internet Explorer (IE)  sjunkit till 49,9 % i global marknadsandel under september.  Detta är lite historiskt. Från att ha varit helt dominerande under lång tid (efter att de slog ut Netscape) har Microsoft fått se sin webbläsare tappa mer och mer mark. Firefox och nu på slutet även Google Chrome tar en allt större del av marknaden.

Jag tycker att detta är en bra utveckling. Inte för att jag själv ogillar IE, vilket jag gör. Utan för att IEs tidigare dominans berodde på fel saker. De fick inte internetanvändarnas gunst för att de hade den bästa webbläsaren utan för att Microsoft använde sin dominerande ställning och mer eller mindre tvingade på folk IE.

Microsoft har sett sin marknadsandel sjunka under ganska lång tid och försöker säkerligen på olika sätt stoppa tappet. Men jag tror det till stor del kommer vara förgäves. Microsoft har tagit sin ställning som dominerande webbläsare för given under för lång tid. I och med att väldigt få personer aktivt har valt IE är lojaliteten bland deras användare låg. När fler och fler upptäcker att det finns andra alternativ kommer deras tapp fortsätta.

Sensmoralen är att inte strunta i sina kunder och produkter för länge – oavsett hur stor man är.

Global marknadsandel, september 2010*:
Internet Explorer – 49,9%
Firefox – 31,5 %
Chrome – 11,5 %
Safari – 4,4 %
Opera – 2,0 %

Svensk marknadsandel, september 2010*:
Internet Explorer – 49,1%
Firefox – 31,3 %
Chrome – 11,6 %
Safari – 6,3 %
Opera – 1,5 %

* Källa Statcounter

Liknande inlägg:

4 thoughts on “Internet Explorer under 50 %

  1. Jag tycker faktiskt att det är lite skrämmande att IE fortfarande har en så stor andel med tanke på hur dålig webbläsaren är.

  2. Det är mycket bra att IE får allt färre användare, IE är ju oftast sämre än de nyare varianterna och jag hoppas att firefox och chrome får majoritet bland webbläsarna inom något år.

  3. Lite intressant att se hur nära det globala snittet vi är i Sverige. Spontant hade jag gissat på att vi skulle använda firefox betydligt mer än omvärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *