Klickbedrägeri (click fraud) ökar

Posted on Posted in Annonsering, Media, Sponsrade länkar

Klickbedrägeri (click fraud på engelska) fortsätter att öka enligt undersökningsföretaget Clickforensics.com. Under fjärde kvartalet 2008 ökade det till 17,1 % jämfört med 16 % i föregående kvartal.

Klickbedrägeri innebär att någon klickar på en annons eller sponsrad länk för att tjäna pengar på det. T ex om man har en egen sajt och har lagt ut Google Adsense-annonser (sponsrade länkar) kan det vara frestande för många att själv klicka på annonserna för att tjäna ett par extra kronor.

Då marknaden för nätannonser och sponsrade länkar är enormt stor drar det till sig bedragare, och då inte bara småbegragare utan stora organsierade kriminella nätverk. Jag har hört rykten om ”hela byar i Kina” som sitter och klickar på annonser och länkar, vet dock ej hur hög sanningshalten är i dessa rykten.

Det största hotet just nu är botar (återigen enligt Clickforensics.com), dvs klickbedragarna bygger avancerade program som automatiskt klickar på annonser och länkar. Botar står numera  för 30 % av alla klickbedrägerier.

Hur orolig ska man vara som annonsör? Jag tycker att man ska vara lite orolig men framförallt medveten om detta fenomen. Dock ska man veta att de flesta klickbedrägerier upptäcks och att du som annonsör slipper att betala för dessa klick. Företag som Google och Yahoo lägger väldigt stora pengar och energi på att bygga säkerthetssystem och filter som upptäcker klickbedrägeri. Det ligger minst sagt i deras eget intresse. Dock är det väl som alltid, att de bästa bedragarna och tjuvarna ligger ett steg före.

Liknande inlägg:

2 thoughts on “Klickbedrägeri (click fraud) ökar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *