Upptäcka klickbedrägeri (click fraud)

Posted on Posted in Affiliate, Annonsering, Sökmotorer, Sponsrade länkar

Jag blev igår uppringd av Computer Sweden angående klickbedrägeri. Artikeln som CS skrev kan ni läsa här.

Det har inte skrivits så mycket om klickbedrägeri i Sverige tidigare men det känns som vi kommer höra mer om det framöver. Vad klickbedrägeri innebär och lite mer aktuell information hittar ni i mitt tidigare inlägg i ämnet.

Efter gårdagens intervju funderade jag på konkreta tips kring hur man som ett mindre företag/annonsör kan upptäcka om man drabbats av klickbedrägeri och hur man kan förebygga det. Som enskild individ är det mer eller mindre omöjligt att upptäcka mindre former av klickbedrägeri. Där får man förlita sig till att företagen som Google, Yahoo, MSN, Tradedoubler etc gör sitt jobb. Det går dock att se/misstänka att man drabbats av klickbedrägeri om det sker i större skala.

Den enklaste och viktigaste kontrollfrågan att ställa sig är troligtvis vilken klickfrekvens ens annonser har.

Klickfrekvens är hur många som klickar på din annons i förhållande till hur många gånger den visas. Vilken klickfrekvens som är normalt är omöjligt att säga då det beror på hur många annonser som visas samtidigt och hur bra din annons är i förhållande till konkurrenternas.

Men det går ändå att göra vissa rimlighetsberäkningar. En klickfrekvens på 1-2 % för sponsrade länkar är helt normal och det kan även i vissa fall vara normalt med 5 %, men om så många som 20 % av de som söker på ett sökord väljer att klicka på ditt sökord skulle  i alla fall jag bli misstänksam. Det är inte rimligt att så många klickar på just din annons oavsett hur bra den är.

Ett annan smart sak är att jämföra klickfrekvens mellan olika källor/sökord/annonsnätverk/sökmotorer. Har du 3 % klickfrekvens på din annons på Google och 20 % klickfrekvens på Yahoo så är det en tydligt varningsklocka på att något är konstigt.

Utan att ha några belägg i siffror är jag ganska säker på att riskerna för klickbedrägeri är större på de mindre sajter som finns i annonsnätverken (t ex hos Tradedoubler). Att utsättas för klickbedrägeri om man har en annons på Aftonbladet är inte lika sannolikt som på någon mindre privat sajt. Att välja de sajter där ens annonser ska visas med omdöme minskar risken för att bli utsatt för klickbedrägeri.

Liknande gäller för sökjättarnas sponsrade länkar. De annonser som ligger i  ”innehållsnätverket”, dvs sajter som väljer att lägga ut  t ex Googles annonser, är säkerligen mer utsatta för klickbedrägeri än de sponsrade länkar som visas i det vanliga sökresultatet.

I sökresultaten är det enbart Google och de andra sökjättarna som kan tjäna på klickbedrägeriet men de har så mycket mer att förlora än att vinna på det. De ”riktiga intäkterna” från sponsrade länkar är Googles och de andras sökjättarnas levebröd så det vill de inte till något pris riskera detta.

När vi kör Google Adwords kampanjer väljer vi alltid bort att annonserna ska synas i just innehållsnätverket. Detta är inte huvudsakligen på grund av oro för klickbedrägeri utan det faktum att trafiken man får från innehållsnätverket generellt sett är av sämre kvalitet (vilket ju delvis säkert beror på klickbedrägeri).

    Liknande inlägg:

    2 thoughts on “Upptäcka klickbedrägeri (click fraud)

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *