Bra och dåliga köp av Internetbolag

Posted on Posted in Företagande, Investeringar

Det är alltid intressant och roligt att diskutera och spekulera vilka förvärv av Internetbolag som är/blir flip och vilka som är/blir flop.  I senaste numret av InternetWorld (4/2009) har de lista ett urval av vad de anser vara usla respektive bra köp av Internetbolag.

Bra förvärv enligt Internetworld:

Lunarworks köp av Bilddagboken

News Corps köp av Myspace

Cdons köp av Nelly

Ebays köp av PayPal

Yahoos köp av Flickr

Aftonbladets köp av Blocket

Usla förvärv enligt Internetworld:

Ebays köp av Skype

MTG köp av Playahead

CLS Holdings köp av Lunarstorm

Västerbotten-kurirens köp av Apberget

Eniros köp av Bubblare

ABBs köp av Skyva

Lokaldelens köp av Torget

Aspiros köp av Voolife

I stort håller jag med Internetworld i deras lista. Det som är intressant att fundera över varför vissa av dessa köp blivit lyckade men inte andra. Det är alltid lätt att vara efterklok, men det finns vissa genemsama faktorer som man kan ta lärdom av.

1. Köp inte i desperation

Vissa av de misslyckade köpen är tydligt gjorda i någon form av desperation över att tekniken och/eller trafiken springer från en. MTGs och Västerbottenkurirens respektive köp ovan är klockrena exempel på detta. Har man  som företag/sajt missat viktiga teknikframsteg (ofta förknippat med stora tapp i trafik) är det vanskligt att köpa på sig denna kompetens/tillgång. Det finns ofta en anledning till att man tappat i teknik och trafik, vilket gör att man inte är bra lämpad att bedöma vilka andra nya företag som sitter på bra teknik- och trafikpotential.

2. Trafik är flyktigt

Det är lätt att stirra sig blind på trafik till en sajt när man bedömer dess potential. Av ovan lista är det tydligt att trafik kan vara väldigt flyktig. Se bara på Playahead, Lunarstorm, Apberget, Bubblare och Torget. Alla dessa sajter har varit trafikmagneter men är idag lång från sig forna jag när det gäller trafik. Och utan mycket trafik är de mer eller mindre värdelösa.

3. Intäker, intäkter, intäker

Trafik i alla ära men det är till syvende och sist intäkter vs kostnader som avgör om ett företag lyckas. Ibland kan man tro att Internetföretag fungerar annorlunda än andra företag i samhället, men så är såklart inte fallet. Resultaträkningen måste visa positiva siffror för eller senare. De två bästa köpen enligt ovan är enligt mig köpet av Paypal och Blocket. Båda hade redan från början en tydlig och bra intäktsmodell vilket många Internetbolag fortfarande saknar, framför allt alla communities och social media. Se bara på ack så heta och bra Twitter. Ingen färdig intäkstmodell. Jag skulle vara livrädd att investera i Twitter av den anledningen.

Liknande inlägg:

One thought on “Bra och dåliga köp av Internetbolag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *