Transparens är en viktig konkurrensfördel

Posted on Posted in Företagande, Sökmotoroptimering

Jag brukar allt som oftast läsa tidningen Internetworld, det brukar alltid finnas minst en artikel som är klart läsvärd.  I senaste numret (5) av tidningen har de tagit fram ett manifest bestående av 11 punkter som enligt Internetworld är viktiga om man vill lyckas att bygga ett framgångsrikt företag på den nya marknaden.

Till min stora glädje läste jag att en av de 11 punkterna var ”Ha en strategi för transparensen”. Transparens har under en lång tid varit en väldigt viktig ingrediens i mitt företagande och är idag ett av våra absolut viktigaste ledord i Pineberry (företaget som jag jobbar och är delägare i).

Att vara öppen mot sina kunder, leverantörer, samarbetspartners och medarbetare skapar ett enormt förtroende och värde för alla inblandade. Självklart ska man inte dela med sig av alla sina företagshemligheter. Men det är ofta mycket få saker som faktiskt behöver vara hemliga. Ofta hemlighåller företag alldeles för mycket information vilket bara skapar problem och inget värde.

Tjänster inom sökmotormarknadsföring är en av de större sakerna vi sysslar med i Pinberry. Just i denna bransch är transparensen ofta väldigt, väldigt, väldigt  låg. Vi träffar varje vecka potentiella kunder som tidigare har ”bränt sig”. De har anlitat ett sökmotoroptimeringsföretag och ofta bundit upp sig för deras tjänst under minst 1 år. När de under detta år frågat vad leverantören har gjort eller vilka resultat som uppnåtts så har de inte fått några svar. I de fall de fått några svar så är de ofta väldigt vaga och där leverantören skyller på att de inte kan eller vill berätta exakt vad som gjorts. Efter året har gått försvinner såklart dessa missnöjda kunder från leverantören snabbare än smör i solen.

På ett sätt är de såklart bra för oss att våra konkurenter inte har fattat vikten av transparens. Vårt erbjudande blir ju så mycket bättre i jämförelse. Dock skulle jag för branschens allmänna rykte och företagens egen skull önska en betydligt högre transparens.

Våga vara transparent! Och våga kräv transparens.

Liknande inlägg:

One thought on “Transparens är en viktig konkurrensfördel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *