Vem ska stoppa Googles frammarsch?

Posted on Posted in Företagande, Internet, Sökmotorer

Google ökar hela tiden sin marknadsandel på den globala och de flesta lokala sökmarknader. Senaste siffrorna från Hitwise visar att Google ökade sin marknadsandel i USA från drygt 70 %  i augusti till drygt 71 % i september. Sakta men säkert, månad för månad, ökar Google sin marknadsandel. I Sverige är det nästan så att Google ”dödat” marknaden och har mellan 90-95 % i marknadsandel i de undersökningar jag sett.

Med detta vill jag inte säga något ont om Google. Tvärtom, jag tycker deras sökprodukt är bra och till stor del förtjänar de att ha så stora marknadsandelar som de har. Själv använder jag uteslutande Google som sökmotor. De är bäst helt enkelt.

Dock är jag lite bekymrad över att Google inte får någon riktigt konkurrens. Övriga ”stora” spelare som Yahoo och Bing (tidigare MSN) verkar inte vara med alls i matchen. Till exempel känns Microsofts re-lansering av sin sökmotor under nya varumärket Bing som ett magplask snarare en ett steg i rätt riktning för att ta upp kampen med Google.

Jag tror att Yahoo, Bing och de andra förgäves försöker komma ikapp Google. För att lyckas måste de sluta försöka ”apa efter” Google och tänkta helt nytt. För att vända vinden och återigen öka sin marknadsandeler måste de andra sökmotorerna på något sätt revolutionera sökmarknaden, på samma sätt som Google gjorde när de lanserade en gång i tiden.

Ett liknande exempel från en helt annan bransch är SonyEricsson som förgäves har försökt komma ikapp Nokia. I mitt tycke har de alldeles för mycket tittat på vad Nokia gjort och försökt göra det bättre istället för att tänka helt nytt. För det går ju bevisligen att rubba Nokia om man tänker nytt, se bara vad Apple lyckats åstadkomma på en relativt sett kort tid med sin Iphone. Yahoo, Bing eller någon nu sökmotor behöver ta fram motsvarigheten till Iphone på sökmotorområde för att börja kunna tävla med Google på allvar igen.

Liknande inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *