Inlänkar vs Innehåll

Posted on Posted in Internet, Sökmotorer, Sökmotoroptimering

I veckan har det varit sökmotorkonferens i Stockholm i dagarna två. SMX (Search Marketing Expo) gästade Stockholm under måndag och tisdag. På agendan fanns ett par riktigt spännande talare och ämnen (i alla fall om man som jag gillar sökmotoroptimering…).

Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara denna gång, men jag läste idag en notis i CS om en  intressant diskussion som hållits under SMX där Danmarks sökmotorguru Mikkel Svendsen hävdar att inlänkars betydelse ökat senaste tiden på bekostnad av innehåll och struktur på sajten. Vår svenska dito Nikke Lindqvist höll med om att vikten av inlänkar är stor men samtidigt att man inte ska förringa betydelsen av en sajts uppbyggnad och innehåll.

Jag håller med båda Mikkels och Nikkes resonemang som det återges i CS. Min syn på saken är att Google inte direkt har ökat betydelsen av inlänkar genom förändringar i sin algoritm men relativt sett blir effekten sådan ändå då fler och fler sajter har bra struktur och innehåll. Genom att fler och fler sajter möter Googles och andra sökmotorers krav på att vara en välstrukturerad sajt med bra innehåll så innebär det ju att inlänkars relativa betydelse ökar i konkurrensen om att synas i sökresultaten.

Det finns många orsaker till denna utveckling men en viktig orsak tror jag är att många av de nya och populära publiceringsverktygen för olika typer av sajter som t ex Drupal, WordPress och Magento, på ett enkelt sätt gör det möjligt att bygga en bra sajt för sökmotorerna.

När det gäller kvaliteten på innehåll på ens sajt så är detta enligt min erfarenhet inget som direkt påverkar hur man rankar i sökmotorerna, däremot har det en väldigt viktigt indirekt betydelse.

Om du rankar 1:a på alla dina sökord men din sajts innehåll är undermåligt kommer du ändå inte ha någon nytta av den trafik som dina höga positioner ger dig.

Bra innehåll kan även ge dig de så åtråvärda inlänkarna som behövs för att lyckas. Genom att konsekvent skriva bra och intressant saker kommer din sajt locka till sig inlänkar. Ett exempel på detta är vår sajt Sokmotorkonsult.se som just nu rankar 1:a på det inom vår bransch prestigefyllda sökordet sökmotoroptimering på Google.se (som dock tyvärr inte ger så mycket trafik).  Vi har lite olika teorier varför vi klättrat på just sökmotoroptimering den senaste tiden men en viktigt anledning bedömer vi vara att vi kontinuerligt skriva intressant innehåll (bra jobbat Magnus!)

Så, min slutsats är: Ja, inlänkar är väldigt viktigt och dess relativa vikt kommer fortsätta öka i takt med fler sajter blir mer och mer sökmotorvänlig. Men samtidigt är bra innehåll minst lika viktigt som någonsin. Så mitt tips är att köra hårt på båda fronter. Lycka till!

Liknande inlägg:

One thought on “Inlänkar vs Innehåll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *