Välja rätt sökord

Posted on Posted in Sökmotoroptimering

Att välja rätt sökord för sin sajt när man ska optimera för sökmotorerna är väldigt viktigt. Ett vanligt fel är att man inte kontrollerar sökvolymer (hur många personer som söker på olika sökord) innan man väljer sökord.  Men man ska inte stirra sig blind på sökvolymer utan det viktigaste är såklart att sökorden man väljer är relevanta för ens verksamhet och innebär ökad lönsamhet på sikt. Dessutom ska man akta sig för alltför konkurrensutsatta sökord om man inte har ett brett erbjudande och själv kan dra nytta av en stor del av de sökningar som görs på dessa stora och konkurrensutsatta sökord.

Nyligen upplevde jag ett konkret exempel på hur fel jag tycker det kan bli, vilket jag gärna vill dela med mig:

På Pineberry har vi sedan en tid en kund som bedriver en mindre svensk mäklarverksamhet i ett varmt land (fortsättningsvis kallar vi detta landet för Nangijala). Detta är ett land dit fler och fler svenskar flyttar och detta företag hjälper svenskar som flyttar till Nangijala att hitta och köpa bostad. Vi har tillsammans med kunden valt att optimera deras sajt för sökord där vi kombinerar vad de gör tillsammans med landet Nangijala, till exempel ”fastighetsmäklare Nangijala”.

Nyligen blev denna kund kontaktad av en konkurrent till oss (en av de större i Sverige) som tyckte att de hade valt fel sökord, och närmare bestämt att de hade valt sökord med för låga sökvolymer.

Konkurrenten tyckte att de absolut istället skulle optimera för sökorden ”mäklare”, ”fastighetsmäklare” och ”Nangijala”. Kostnaden för detta hos vår konkurrent är cirka 15-20 gånger högre än idag, mycket på grund av att konkurrensen på dessa sökord är betydligt högre vilket kräver en betydligt större insats från vår konkurrents sida.

Vem har då rätt, vi eller vår konkurrent?

De enkla frågor jag tycker man ska ställa sig i detta läge är:

Hur många av de som söker på ”mäklare” eller ”fastighetsmäklare” på Google.se vill skaffa bostad i just Nangijala?

Svar: inga eller ytterst få

Hur många av de som söker på ”Nangijala” vill just skaffa bostad där?

Svar: inga eller ytterst få

Skulle detta företag synas högt på sökorden ”mäklare”, ”fastighetsmäklare” och ”Nangijala” skulle säkert minst 98 % av alla som söker på dessa sökord vara helt ointresserade av vad de erbjuder. Detta skulle i sin tur leda till att deras investering i sökmotoroptimering aldrig skulle kunna gå att räkna hem.

Som det är nu syns de i toppen på Google.se på de mer relevanta sökorden vi tillsammans valt ut. Visst, det är betydligt färre som söker på dessa sökord men nästan 100 % av de som söker är intresserade av vad de har att erbjuda.

Så min slutsats och rekommendation är att välj inte bara sökord utifrån hur många som söker på dem. Utan välj sökord även med tanke på vem som söker på dem.

Liknande inlägg:

2 thoughts on “Välja rätt sökord

  1. Intressant artikel! Ett annan viktig fråga som man ofta ställs inför är om man ska optimera sidan efter singular- eller pluralformen. I vårt fall handlade det om ”garageport” eller ”garageportar”. Valet föll på pluralformen eftersom Google Analytics sökordshjälpmedel visade att denna term får flest sökningar.

  2. Intressant – särskilt för mig som precis håller på att lära mig grunderna i SEO inför ett webbredaktörsuppdrag. Jag satt och funderade på: vad är egentligen viktigast? Jo. Att matcha erbjudandet till vad kunden de facto vill ha. Att då bara satsa på trafik blir liksom lönlöst om trafiken inte är relevant. Din ”kontaktannons” ska vara intressant för den som vill ”dejta” dig!
    Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *